بسیاری از افراد فکر می کنند گرانول نوعی از پلیمر است که این تصور اشتباهی می باشد گرانول اسم پلیمر خاصی نیست بلکه نوعی ساختار از پلیمر می باشد که بصورت دانه دانه است و با روش های مختلفی مانند بادی، دورانی، تزریق و.. به محصول نهایی اضافه می شود و بیشترین مصرف را درتولید صنایع پلاستیکی دارد.
بیشترین دلیل محبوبیت گرانول در بین تولیدکنندگان سهولت استفاده در تولید می باشد زیرا برخلاف پودرها که در هوا پراکنده می شوند و میزان بسیار زیادی از ماده رو به هدر می دهند گرانول این مشکلات را ندارد و سبب آلودگی محیطی نمی شود.


گرانول هایی که از پلیمرهای نو تولید می شوند در صنایع پلاستیکی همانند تولید کابل های برق و بسته بندی بکار می روند. نوعی دیگری از گرانول ها وجود دارد که از بازیافت ضایعات پلاستیکی تولید می شوند که در صنعت لاستیک سازی و سوخت کوره ها مورد استفاده قرار می گیرد.
هدف اصلی تولید گرانول یک محصول با خواص مطلوب می باشد که بدست آوردن این خواص به عواملی همچون دما، فشار، کاتالیزور و .... بستگی دارد. پلیمری که بار اول ذوب می شود بهترین کیفیت را نسبت به پلیمرهای بازیافتی که چندبار ذوب می شوند دارد. بعضی از پلیمرها که چندبار ذوب می شوند خواص خود را حفظ می کنند اما بعضی از پلیمرها مانند PVCها پس از بازیافت خاصیت خود را از دست میدهند.

تقسیم بندی انواع گرانول


گرانول ها به روش های قالب گیری تزریقی، قالب گیری بادی و قالب گیری دورانی به محصول اضافه می شوند و براساس روش تولید و ساختار کریستالی ماده اولیه تقسیم بندی های متفاوتی از گرانول بوجود می آید. مهم ترین و پرکاربردترین گرانول ها می توان به گرانول پلی اتیلینی و گریدهای آن و گرانول پلی پروپیلن و گریدهای آن اشاره کرد.

گرانول پلی اتیلینی


پلی اتیلن ها با توجه به ساختار آنها به پلی اتیلن های سبک ، متوسط و سنگین تقسیم بندی می شوند و با توجه به روش های تولید نیز به دو دسته ی گریدهای بادی و تزریقی تقسیم بندی می شوند. با این ترکیب تقسیم بندی پلی اتیلن ها به چهار گروه گرانولی تقسیم بندی می شوند:
- گرانول سبک تزریقی
- گرانول سنگین تزریقی
- گرانول سنگین بادی
- گرانول پلی اتیلن سبک خطی

گرانول پلی پروپیلن

پلی پروپیلن ها به دو دسته ی اصلی هموپلیمرها و کوپلیمرها تقسیم بندی می شوند.
هموپلیمرها به پ.پ نساجی نیز شهرت دارند و کوپلیمرها به پ.پ شیمیایی شهرت دارند.

گرانول پلی کربنات

گرانول پلی کربنات نوعی پلیمر شفاف است که در تولید محصولاتی مانند چراغ خودرو، قطعات پلاستیکی، تجهیزات پزشکی و ... مورد استفاده قرار می گیرد. شفاف بودن و امکان انتقال نور از ویژگی های گرانول پلی کربنات می باشد و استعداد ترک خوردگی بالا در برابر ضربه از نقایص این گرانول می باشد.

سایر گرانول‌های متداول

علاوه بر موارد ذکرشده، انواع دیگری از گرانول‌ها نیز وجود دارند که در صنایع متفاوت و کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. از جمله این مواد، می‌توان پلی‌استایرن‌ها، ABS، پلیمر‌های مهندسی و سایر گرانول‌ها اشاره کرد.

تقسیم بندی انواع گرانول

گرانول بازیافتی

مهم ترین و رو به گسترش ترین بخش صنعت پلاستیک بازیافت پلاستیک و تبدیل آن به گرانول برای صنایع می باشد. دلیل گسترش گرانول های بازیافتی به شرح زیر می باشد:
- برطرف کردن مشکلات زیست محیطی و تولید گرانول بازیافتی و استفاده مجدد از ضایعات در چرخه تولید می باشد.
- فراوانی مواد بازیافتی همانند لاستیک ها، لوله ها و نایلون ها و... و تبدیل آن به گرانول بازیافتی است که مبالغ سرسام آوری را می تواند برای تولیدکنندگان و فعالان این حوزه داشته باشد.
همه مواد بازیافتی قابلیت تبدیل به گرانول را ندارند گرانول های بازیافتی به دو دسته ترموپلاستیک و ترموست تقسیم بندی می شوند. ترموپلاستیک ها نوعی پلاستیک با رزین های پلیمری هستند که هرچقدر هم سرد و گرم شوند خاصیت خود را از دست نمی دهند ترموپلاستیک ها با گریدهای مختلف مثل پلی اتیلن، پلی پروپیلن و ... می باشد که امکان بازیافت و تبدیل به گرانول بازیافتی را دارد. برخلاف ترموپلاستیک ها ،ترموست ها امکان بازیافت ندارد و با حرارت دیدن تجزیه می شود .

روش تولید گرانول

از معروف ترین روش های تولید گرانول می توان به روش های زیر اشاره کرد:
1- تولید گرانول به روش رشته ایی (Strand Type)
2- تولید گرانول به روش خشک (Hot die face cutting)
3- تولید گرانول با سیستم برش رینگ آبی (Water Ring cutting)
4- تولید گرانول با سیستم برش زیر آب (Under Water cutting)
در ایران بیشترین استفاده از دستگاه تولید گرانول به روش رشته ایی است زیرا ساخت ماشین آلات نسبت به تجهیزات روش های دیگر آسان تر می باشد فقط تنها مشکل آن قطع شدن رشته ها در حین تولید می باشد که نیاز به حضور یک اپراتور در کنار دستگاه است.
روش دوم متداول در ایران روش تولید گرانول خشک می باشد ساخت این ماشین آلات نیاز به دقت بالاتری داشته و قیمت این خط تولید نیز بیشتر است و گرانول تولیدی در این روش شبیه به گرانول دست اول می باشد و ثبات بهتری در این نوع مواد وجود دارد.